Verwijderen van de huid en onderhuidse gezwellen

De behandeling van kleine huidletsels, goedaardige-verdachte of kwaadaardige huidtumoren, cysten en vetbolletjes (lipomen) vraagt vaak een kleine chirurgische ingreep. Deze kunnen door Dr. De Mulder op een deskundige manier worden verwijderd.

Deze ingrepen gebeuren onder locale verdoving in het Sint-Vincentius Ziekenhuis te Deinze.

Een ingreep kan enkel gepland worden na een consultatie bij Dr. De Mulder. Dan wordt er met u besproken of een ingreep wenselijk is, voor- en nadelen, hoe de ingreep zal verlopen, en kan er tevens bepaald worden hoeveel tijd moet worden voorzien.

Meestal kunt u onmiddellijk na de ingreep het ziekenhuis weer verlaten.

Een douche bestendig verband type tegaderm wordt doorgaans aangebracht. Indien u enkele uren na een ingreep pijn ervaart, kunt u een pijnstiller type paracetamol innemen, dit is doorgaans enkel nodig de dag van de ingreep.

Een tiental dagen na de ingreep wordt u op de consultatie teruggezien en worden uw steristrips en/of hechtingen verwijderd. Op die dag wordt ook het resultaat van het histologisch onderzoek besproken. U kunt pas terug intensief sporten na het verwijderen van de steristrips/hechtingen.

Huidverzorgende crème zijn belangrijk ter optimale littekenvorming eens de hechtingen/steristrips werden verwijderd. Zonbeschermende maatregelen en aanbrengen van zonbeschermende crèmes wordt best tot 6-maand na de ingreep toegepast. Dit om verkleuring van de littekentjes te voorkomen.

Als er twijfel is of een pigmentvlek om medische redenen moet weggehaald worden wordt u verwezen naar een dermatoloog (huidspecialist).

Sommige mensen vertonen tientallen pigmentvlekken. Soms is het een betere strategie om de vlekken zorgvuldig op te volgen en enkel die te verwijderen waarvan het medisch noodzakelijk is in plaats van zovele kleine littekens te veroorzaken.