Compressietherapie

Compressietherapie speelt een centrale rol in de behandeling van veneuze aandoeningen en kan in verschillende fasen van de behandeling worden ingezet. In combinatie met andere niet-operatieve of operatieve behandelingen. Soms wordt er als behandeling alleen steunkousen aangeraden.

Het dragen van steunkousen is vooral bedoeld om de klachten die het gevolg zijn van spataderen, zoals oedeem (vocht) van de benen en vermoeide benen tegen te gaan. De kousen worden onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van de druk die ze uitoefenen. Meestal wordt bij “gewone” spataderen een klasse 2 (II) voorgeschreven. Bij een ulcus zal dit meestal een klasse 3 (III) zijn. Vooraleer steunkousen te dragen moeten we wel zeker zijn dat de bloedtoevoer (slagaders) voldoende aanwezig is.

De kousen zijn te verkrijgen bij een bandagist na maatbepaling van het been op verschillende niveaus (enkel, onderbeen, knie en bovenbeen). Deze kousen zijn te verkrijgen in modieuze kleuren en modellen.

Mogelijks helpt het dragen van elastische kousen ook om de vorming van nieuwe spataderen te remmen.

Bij bepaalde indicaties zoals het veneus ulcus cruris, uitgesproken oedeem van de onderbenen, ea, worden steunwindels, korte rek voorgeschreven. Deze worden door een thuisverpleegkundige aangebracht zolang noodzakelijk. Ook hier is een voldoende slagaderdoorbloeding belangrijk.