Dr. Wim De Mulder
Vasculair chirurg
Lymfoedeem is de ophoping van lymfevocht in en onder de huid doordat de transportcapaciteit van het lymfestelsel is gedaald als da niet met een toename van de belasting op het lymfestelsel. Het evenwicht tussen opname en afvoer van lymfe is dus verstoord.
Afhankelijk van welke lymfeklieren en lymfevaten minder goed werken of afwezig zijn, ontwikkelt lymfoedeem zich in verschillende zones van het lichaam.
– Aan één of beide zijden, arm en/of hand en voet en/of been
– Al dan niet in combinatie met de romp (borst, flank, buik, schaamstreek)
– Aan hoofd en hals
Als het lymfoedeem gevorderd is, kan er vervetting of lipoedeem optreden.
1) Symptomen
De eerste symptomen van lymfoedeem zijn:
– Gevoel van spanning, zwelling, zwaarte en druk.
– Spannen van kledij
– Zichtbare print van kledij in de huid
Nadien komen ook de volgende klachten op de voorgrond:
– Zwelling van één of meerdere lichaamsdelen: Bij het uitzicht wordt er onderscheid gemaakt tussen pitting en non-pitting
lymfoedeem
– Pijn of tintelingen in die lichaamsdelen
– Beperking in beweging
– Huidafwijkingen zoals harde huid, vochtblaasjes
– Terugkerende infecties in het aangetaste lichaamsdeel
Raadpleeg in een vroeg stadium of bij de eerste symptomen onmiddellijk uw behandelende arts. Een snelle diagnose is belangrijk. In een vroeg stadium treedt alleen de ophoping van lymfevocht op. Met de juiste behandeling kan de zwelling verdwijnen of beperkt worden. Maar als het lymfevocht zich blijft ophopen, wordt het op termijn vervangen door vetweefsel en is het lymfoedeem onomkeerbaar. Met de behandeling kunnen we dan wel een verdere zwelling tegengaan.
Lymfoedeem is meestal een voortschrijdend proces.
Het wordt ingedeeld in verschillende stadia, volgens ernst:
2) Oorzaken
Lymfoedeem kan opgedeeld worden in twee soorten, afhankelijk van de oorzaak. Bij de oorzaak wordt er onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfoedeem:
3) Diagnose
Een vroege diagnose is belangrijk op het gebied van preventie, educatie en therapeutische mogelijkheden. Als het enkel gaat om de aandoening lymfoedeem, dan zal de diagnose snel bevestigd kunnen worden aan de hand van een klinisch onderzoek en een bevraging van het ontstaan, familiale problemen en voorgaande behandelingen van deze aandoening en klinisch onderzoek bij een vaatchirurg. De diagnose kan echter bemoeilijkt worden als er andere aandoeningen op de voorgrond staan, zoals morbide obesitas, veneuze insufficiëntie, infecties of een onderliggend trauma.
De diagnose van lymfoedeem wordt op een objectieve manier gesteld door middel van een meting van het aangetaste lidmaat. Een verschil in omtrek van het aangetaste ten opzichte van het andere, normale lidmaat of een evolutie in de omtrek van een lidmaat of meerdere ledematen ten opzichte van een vorige meting, zorgt voor een objectieve bevestiging.
Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.
4) Behandeling
De behandeling van lymfoedeem zal altijd ter bestrijding van de symptomen zijn. De aandoening op zich kan niet genezen worden.
4.1 Conservatieve behandeling
De conservatieve behandeling (zonder operatie) bestaat uit vier pijlers:
o Zwachtelen: het lichaamsdeel wordt ingezwachteld met een kort rekverband om het oedeem te behandelen en te verminderen.
o Drukkledij: om de zwelling onder controle te houden.
De conservatieve behandeling verloopt in twee fazen.
Duur: 2-4 weken
Methode: educatie, huidzorg, manuele lymfedrainage, oefenen, windelen
Duur: levenslang
Methode: huidzorg ter preventie van infectie, manuele lymfedrainage, oefenen, compressiekous
4.2 Heelkundige behandeling
Soms is een heelkundige ingreep nodig om de afvloei van het lymfevocht te verbeteren of te herstellen. Er zijn meerdere mogelijkheden:
Ook na een chirurgische operatie blijft de conservatieve behandeling nodig.