Dr. Wim De Mulder
Vasculair chirurg
De bloedcirculatie in het menselijk lichaam wordt verzorgd door grote en minuscuul kleine bloedvaten. Deze aderen verdelen het bloed vanuit ons hart over het hele lichaam. De totale lengte van alle aderen is ongeveer 100.000 kilometer. Om te voorkomen dat het bloed terugstroomt, bevatten deze aderen kleppen.
Door verschillende factoren kunnen deze kleppen gaan “lekken” (zie onderstaande afbeelding). Dit wanneer er te veel druk op de kleppen komt te staan, omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zelf niet meer goed sluiten. Als de kleppen niet goed sluiten dan wordt de druk daaronder, in de ader, groter. Hoe hoger de druk, des te wijder het bloedvat. Hierdoor bezwijken nog meer kleppen. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spatader. In de lies en knieholte zitten de belangrijkste kleppen. Op die plaatsen komen oppervlakkige en diepliggende aders samen. De belangrijkste oppervlakkige aderen zijn de Vena Saphena Magna (VSM) en de Vena Saphena Parva (VSP). De VSM is een grote oppervlakkige ader aan de binnenzijde van het been. De VSP is een grote oppervlakkige ader aan de achterkant van het been.
Niet iedereen loopt een even groot risico op spatadervorming. Hieronder volgen de voornaamste factoren die hierbij bepalend zijn: