Diagnose/onderzoek

Een grondig en deskundig lichamelijk onderzoek, samen met een Echo-Duplex onderzoek vormen hier de hoekstenen van de diagnose. Duplex is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van ultrageluidsgolven. Het bepaalt o.a. de stroomrichting van het bloed in de aders en de uitgebreidheid van de spataderprobleem. Het is een nuttig onderzoek niet alleen voor diagnose maar ook voor follow-up en als hulp tijdens een ingreep. Het wordt uitgevoerd door een ervaren en gespecialiseerd onderzoeker en heeft vele voordelen t.o.v. andere onderzoeken.

  • geheel pijnloos en ambulant
  • geeft een zeer goed idee van de letsels, vernauwingen of uitzettingen en anatomische afwijkingen (geeft niet de problemen van de gereconstrueerde digitale beelden…)
  • geeft een zeer goed idee van de hemodynamiek, dwz hoe het bloed bv voorbij een letsel kan stromen (in tegenstelling tot meeste onderzoeken die een statisch beeld geven)
  • volledig onschadelijk (dit in tegenstelling tot onderzoeken met schadelijke stralen of contrast inspuitingen met risico op allergische reacties of nierinsufficiëntie)
  • relatief goedkoop onderzoek

Indien het Echo-Duplex onderzoek niet van toepassing is op een klein aantal selecte casus, kan een CT of NMR onderzoek uitgevoerd worden. Bij NMR wordt gebruik gemaakt van radiogolven om een gedetailleerd beeld te krijgen van het te onderzoeken deel van het lichaam. In zeldzame gevallen kan een flebografie gebeuren. Hierbij wordt een contraststof in een bloedvat gespoten om het probleem te kunnen bekijken en te beoordelen.