Kinesitherapie

Kinesitherapie betekent letterlijk het behandelen door bewegen. De voornaamste doelstelling van de kinesitherapie is het behouden en verbeteren van de kwaliteit van bewegen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Oefentherapie, spierversterkende oefeningen, gangrevalidatie. Beweging activeert de spieren. Spieren werken als een pomp die de werking van venen en lymfevaten stimuleren. Beweging is tevens belangrijk in de controle van overgewicht.
  • Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die het lymfestelsel stimuleert. Het doel van de lymfedrainage is overtollig lymfevocht beter en sneller af te voeren.
  • Pneumatische compressietherapie. Tijdens deze therapie krijgt u een laars om uw arm of been. Deze laars is aangesloten op een soort pomp die er lucht in blaast en zo druk aanmaakt. De druk verplaatst zich door de laars vanaf de hand of voet in de richting van de oksel of de lies. Zo wordt vocht uit een oedeemgebied verplaatst.
  • Raadgevingen, hulp en instructies in het dagelijkse leven. Zo kan u bespreken welke oefeningen en sporten het best voor u geschikt zijn. Wandelen, fietsen, zwemmen, gymnastiek, badminton, fitness ea. Start met een paar minuten om te kijken hoe uw lichaam reageert. Geleidelijk aan kunt u uw sportactiviteit dan opdrijven.
  • Adviezen mbt aanleggen steunverbanden en steunkousen

Het is belangrijk dat de behandeling van uw lymfoedeem uitgevoerd wordt door een kinesist die gespecialiseerd is in oedeemtherapie.