Laserbehandeling

De laserbehandeling is een techniek die een enorme vooruitgang is ten opzichte van het traditionele strippen. Deze behandeling is een weinig belastende en uiterst effectieve methode gebleken, waardoor de kans op een herhalingsbehandeling flink is afgenomen. De laserbehandeling, ook wel ELVES (Endo Laser VEnous Surgery) genoemd, is daarom voor velen de eerste keuze.

Deze spataderbehandeling gebeurt poliklinisch of via dagkliniek. Bij een ELVES-behandeling wordt de lekkende, oppervlakkige stamader, bijvoorbeeld: VSM (Vena Saphena Magna), juist onder of juist boven de knie of t.h.v. de enkel aangeprikt. Hierin wordt een lasersonde opgeschoven richting de lies.

In geval van spataderbehandeling van de VSP ligt u op uw buik en wordt de spatader achter op de kuit aangeprikt en wordt de lasersonde opgeschoven tot in de knieholte. De positie hiervan wordt met echografie gecontroleerd. Rond de ader wordt er gekoelde vloeistof gebracht, die de ader mooi tegen de laser drukt. Dit onder echografische geleide. De geactiveerde tip van de laser-sonde laat deze ader schrompelen waarna deze spontaan sluit en als een litteken door het lichaam wordt opgenomen.

Het is dus niet meer nodig om de ader uit het been te verwijderen. Deze behandeling is minder belastend dan strippen en kan ook onder plaastelijke verdoving worden uitgevoerd. U kunt meteen naar huis en de volgende dag alweer aan het werk.

 

Voordelen van de Endoveneuze Lasertherapie (ELVES) ten opzichte van strippen van spataderen:

  • Veilige, elegante procedure
  • Nagenoeg geen littekens na een spataderbehandeling
  • Poliklinische of spataderbehandeling in dagopname
  • Sneller herstel
  • Minder beperkingen van uw dagelijkse activiteit
  • Tijdelijk bloeduitstorting, maar geen strip tract hematoom en minder pijnlijk
  • U kunt zelf de verdoving kiezen
  • U kunt na de spataderbehandeling direct weer lopen
  • Het percentage recidief spataderen is niet groter dan strippen en het duurt langer voordat spataderen terugkomen

Veelal wordt de laserprocedure gecombineerd met een nood aan al of niet uitgebreide flebectomie voor lekkende zijtakken, waarvoor een meer uitgebreide verdoving wenselijk is.

Dit zal de chirurg met u bespreken. In bepaalde situaties kan de laserbehandeling ook onder locale verdoving.

Indien u alleenstaande bent of er zijn belangrijke bijkomende aandoeningen is het veiliger één nacht in het ziekenhuis door te brengen.

voor
na laser en flebectomie